سوالات متداول

بله، همانطور که در بالا اشاره شد عسل طبیعی در خارج از کندو یک محلول فوق اشباع است که بسیار هم ناپایدار است و اگر شرایط مساعدی برای آن ایجاد شود قطعا شکرک می‌زند. اگر چه بسته به منبع گیاهی آن ممکن است از چند روز تا چند سال بعد از برداشت به تاخیر بیفتد.

 

به طور خلاصه داستان از این قرار است که وقتی زنبور شهد گیاهان را جمع‌آوری می‌کند، با بزاق دهان خود و آنزیم‌هایی که به آن اضافه می‌کند شهد را غلیظ می‌کند. آنزیم‌هایی که زنبور به شهد اضافه می‌کند باعث می‌شود که قند‌هایی مثل ساکارز که انحلال پذیری کمی در آب دارند به فروکتوز و گلوکز که انحلال پذیری بیشتری در آب دارند تبدیل شود. این کار باعث می‌شود که زنبور‌ها غذای کم حجم‌تر اما مقوی‌تری داشته باشند. در نتیجه محصول نهایی یک محلول بسیار اشباع از قند است که به آن عسل می‌گویند.

برای مصرف‌کننده‌ی عادی یک راه بیشتر برای شناسایی عسل وجود ندارد؛ تنها راه شناخت عسل طبیعی اینه که زنبوردار رو بشناسی.

 

راه اول: شیشه عسل شکرک زده را درون آب ولرم یا رادیاتور شوفاژ بگذارید، اگر عسل شما به حالت طبیعی برگشت معلوم می شود عسل شما طبیعی است و اگر به حالت طبیعی برنگشت معلوم می شود عسل شما تقلبی است.

راه دوم: مقداری از عسل شکرک زده را بین دو انگشت فشار بدهید اگر دانه های شکر درشت را بین دو انگشت احساس کردید. این عسل تقلبی است و اگر عسل شکرک زده شبیه کره جامد بود و دانه هایی شبیه شکر وجود نداشت که بین دو انگشت شما بیاید عسل شما طبیعی است.

 

بهترین ظرف برای نگهداری عسل ظرف شیشه ای و چینی است در این ظروف مدت بیشتری طعم و عطر عسل حفظ می شود

 

عسل تک گیاه به عسلی می گویند که زنبور عسل ، شهد را از روی یک نوع گل خاص جمع آوری کرده باشد که به همین خاطر خواص دارویی گل مورد نظر در عسل به وفور یافت می شود . مثل عسل گون ، کنار ، آویشن ، اکالیپتوس ، مرکبات و ... که معمولا قیمت بالاتری دارند ناگفته نماند که عسل صد در صد تک گل غیر ممکن است و در اکثر عسل های تک گل مقدار کمی از شهد گلهای متفرقه ی هر منطقه نیز وجود دارد .

 

 زنبورهای عسل ، شهد را از گل و گیاهان متفاوتی جمع آوری می کنند که ممکن است یک گل به صورت گیاه غالب منطقه ؛ وجود داشته باشد که نام همان گل یا گیاه غالب را بر روی عسل می گذارند و به عنوان عسل تک گیاه در بازار شناخته می شود . اما در فصل بهار به علت وجود تنوع زیاد گل و گیاهان منطقه ، ممکن است تشخیص نوع شهد غالب منطقه با توجه به شهد های بدست آمده از این گلها و گیاهان وجود نداشته باشد به همین خاطر به این نوع عسل ، عسل چهل گیاه ( یا چند گیاه ) می گویند . که ترکیبی از چندین گل و گیاه است .

عسل های چهل گیاه ( یا چند گیاه ) بسته به گلهایی که زنبور عسل بر روی آنها پریده و شهد و گرده گل های آن ها را جمع آوری نموده است ، طعم و رنگ متفاوتی دارند ولی چیزی که مبرم است خواص بهبودی متعددی است که این نوع عسل دارا می باشد .

 

 عسل ها را به سه دسته میتوان تقسیم کرد :

عسلهای طبیعی :  از ماده شیرینی که زنبورعسل تنها از شهد گل‌ها و گیاهان جمع‌آوری کرده و پس از دگرگونی‌های لازم، در سلول‌های مومی‌شان در کندو ذخیره کرده باشد، تولید می‌شود.

عسلهای تغذیه ای :  از ماده‌ی شیرینی که زنبور عسل علاوه بر استفاده از شهد گل‌ها و گیاهان از شربت، شکر و … که در اختیار آنها می‌گذارند، استفاده کرده باشد.

عسلهای تقلبی:  مایعی است شیرین شبیه عسل که از گلوکز تجاری، شکر، اسید ستریک، اسانس و … که پس از پخته‌شدن به دست می‌آید. در تهیه و تولید این‌ شبه عسل، زنبور هیچ دخالتی ندارد و در آزمایشگاه به آسانی قابل شناسایی است